worldtravellen logo

Αλεξίπτωτο Πλαγιάς (paragliding) στα Γιάννενα

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς που πιθανότατα το έχεις ακούσει και ως paragliding ή παραπέντε (parapente) είναι η πτήση με τη χρήση ενός ειδικού αλεξιπτώτου και συσκευής σε σχήμα αεροπορικής πτέρυγας από μια πλαγιά.

Αλεξίπτωτο Πλαγιάς (paragliding) στα Γιάννενα

Άλμα από τα 750μ. με αλεξίπτωτο πλαγιάς (paragliding)

  • Τοποθεσία: Γιάννενα
  • Ώρα: 9.00 π.μ.
  • Καιρός: Έχει ήλιο, όμως ο άνεμος δεν είναι ακόμη ευνοϊκός για εμάς. Θα προλάβουμε να πετάξουμε;
  • Σκοπός: Αλεξίπτωτο πλαγιάς (paragliding) πάνω από τη λίμνη Παμβώτιδα, Γιάννενα

Δίνουμε ραντεβού με το Σταύρο, ιδρυτή της Fly & Fun, κοντά στην Ιερά Μονή Ντουραχάνης νωρίς το πρωί. Από εκεί κατευθυνόμαστε για το χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων που βρίσκεται στα 950μ. στην νότια πλαγιά του όρους Μιτσικέλι. Φτάνοντας στο σημείο όπου θα πετάξουμε, νιώθω ένα ποτ πουρί από εναλλασσόμενα συναισθήματα. Ενθουσιασμός, δέος, φόβος, ανυπομονησία διαδεχόταν το ένα το άλλο, μέχρι που αρχίζουμε την προετοιμασία. Ξεκινώντας από το κράνος και συνεχίζοντας με το κάθισμα, έχω προσδεθεί και νιώθω έτοιμη! Ο Σταύρος μού δίνει σαφείς οδηγίες και κάνουμε “πρόβες”, ώσπου ο άνεμος να επιτρέψει την πτήση.

Η καρδιά μου χτυπάει πιο δυνατά και η αδρεναλίνη φτάνει στα ύψη, μιας κι ένα από τα όνειρα μου πραγματοποιούνται. Ο Σταύρος φωνάζει “τώρα τρέχουμε” και κάπως έτσι κατευθυνόμαστε και οι δύο προς το γκρεμό! Ο εφιάλτης κάθε ακροφοβικού παίρνει σάρκα και οστά όπως και το όνειρό μου να τρέχω με φόρα προς το χείλος του βουνού και να μη πέφτω αλλά…να πετάω!

Τα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν από τη στιγμή που οι μύτες των ποδιών σου αποχωρίζονται το χώμα μέχρι την ώρα που ταλαντεύονται ελεύθερα στο ρυθμό του ανέμου είναι μοναδικά! Δεν ξέρω πως νιώθουν τα πουλιά μα υποθέτω πως έτσι νιώθουν! Ελεύθερα, απολαμβάνοντας την ηλιόλουστη ημέρα και το θερμό ρεύμα αέρα που βοηθά στο πέταγμά τους.

Έχοντας περάσει τέσσερα φοιτητικά χρόνια, – έμφαση στο φοιτητικά – για να καταλάβεις πόσο όμορφα πέρασα στα Γιάννενα, είχα μια παραπάνω συναισθηματική φόρτιση! Είναι μια πόλη που την έχω γνωρίσει, την έχω αγαπήσει και συνδυάσει με νέα ξεκινήματα, εμπειρίες, φιλίες και…βροχή!

Τι θα δεις κάνοντας αλεξίπτωτο πλαγιάς στα Γιάννενα;

Αλεξίπτωτο πλαγιάς (paragliding) στα Γιάννενα σημαίνει να πετάς πάνω από τη λίμνη Παμβώτιδα, να βλέπεις το νησάκι σα μια κουκκίδα και το κάστρο των Ιωαννίνων μικροσκοπικό κάτω από τα πόδια σου. Να περιτριγυρίζεσαι από το γαλάζιο του ουρανού, το γαλαζοπράσινο της λίμνης και το βαθύ πράσινο της πλαγιάς. Σε μια εικόνα ενώνεται το μεγαλείο της φύσης και η γραφικότητα της πόλης. Από τη μια, τα καραβάκια δεμένα στη λίμνη που αναμένουν τον κόσμο με προορισμό το νησάκι και απ’ την άλλη το βουνό Μιτσικέλι με τα καταπράσινα έλατα και τις μαύρες πεύκες.

Πόσο διαρκεί η πτήση;

Η διάρκεια της πτήσης εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες της ημέρας. Μια πτήση μπορεί να διαρκέσει από 8 έως 20 λεπτά. Στη δική μου περίπτωση, διήρκεσε δέκα λεπτά, ιδανική αν με ρωτάς!

O Σταύρος κάνει paragliding ήδη από το 1994, ίδρυσε την επιχείρησή του το 1998 και έκτοτε εργάζεται ως εκπαιδευτής αλεξιπτώτου πλαγιάς στα Γιάννενα. Αποπνέει εμπιστοσύνη, σιγουριά και μεταδίδει την ηρεμία που είναι απαραίτητη τόσο για να αφεθείς όσο και για να το διασκεδάσεις!

Τι χρειάζεται να έχεις για την διθέσια πτήση;

  • Ιδανικά είναι τα ζεστά και αθλητικά ρούχα και τα κλειστά ορειβατικά ή αθλητικά παπούτσια καθώς η θερμοκρασία είναι χαμηλή στο υψόμετρο των 700-800 μέτρων. Με το Σταύρο πετάξαμε μέσα Μαίου οπότε η ζακέτα ήταν απαραίτητη!
  • Με το διθέσιο μπορεί να πετάξει οποιοσδήποτε είναι από 25 έως και 120 κιλά.
  • Δε χρειάζεται να έχεις εμπειρία καθώς στη διθέσια πτήση ο Σταύρος είναι αυτός που αναλαμβάνει την πλοήγηση από την στιγμή της απογείωσης μέχρι την ώρα της προσγείωσης.

Tip: Να φας ελαφριά και ιδανικά τουλάχιστον δύο ώρες πριν πετάξεις.

Πόσο κοστίζει η πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς (paragliding);

Ανάλογα με την εποχή όπως και το μέρος, το κόστος της πτήσης αλλάζει και κυμαίνεται από 70 έως 120-150 ευρώ. Ακριβώς επειδή οι τιμές διαφέρουν ανά εποχή, θα σου πρότεινα να καλέσεις για να ρωτήσεις αν ισχύει η τιμή που αναγράφεται στο site και να μιλήσεις με τον εκπαιδευτή που θα πετάξεις.

Λοιπόν, φύγαμε για αλεξίπτωτο πλαγιάς;

Αν θελήσεις οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια, μη το σκέφτεσαι, στείλε μου! Θα χαρώ να σε βοηθήσω. Αν πάλι το έχεις ήδη δοκιμάσει, άφησε ένα σχόλιο δίνοντας κι εσύ τις δικές σου προτάσεις και ιδέες για μέρη που αξίζουν για paragliding!

Σε ευχαριστώ που έμεινες μαζί μου μέχρι το τέλος του άρθρου. ♥

Κατηγορίες

Ελλάδα

Ιωάννινα