worldtravellen logo

Εκδρομή στην Έδεσσα: 10 πράγματα να κάνεις στην πόλη των καταρρακτών

Το σκέφτεσαι για ταξιδάκι στην Έδεσσα; Μόλις 1 ώρα από τη Θεσσαλονίκη, η υδάτινη πόλη είναι ιδανικός προορισμός για μονοήμερη ή διήμερη εκδρομή! Βρες τη λίστα με τα 10 καλύτερα πράγματα να κάνεις στην Έδεσσα από την Worldtravellen:

Εκδρομή στην Έδεσσα: 10 πράγματα να κάνεις στην πόλη των καταρρακτών
  1. Καταρράκτες Έδεσσας
  2. Σπήλαιο Καταρρακτών
  3. Συνοικία Βαρόσι
  4. Μύλοι και Μουσεία
  5. Κανναβουργείο
  6. Ψηλός Βράχος
  7. Λαογραφικό Μουσείο
  8. Πάρκο Κιουπρί (Γέφυρα)
  9. Άλσος Χίλια Πεύκα
  10. Γλυπτό ο «Αγρότης του Λόγγου»

1. Δροσίσου από τους Καταρράκτες της Έδεσσας

Οργανώνεις εκδρομή στην Έδεσσα αλλά δε ξέρεις τι να δεις και τι να κάνεις εκεί; Δώσε προσοχή!

Δε θα μπορούσε η λίστα με τα 10 πράγματα να κάνεις στην εκδρομή στην Έδεσσα να ξεκινήσει από κάπου αλλού. Επίσκεψη στην πόλη του νερού σημαίνει ένα πράγμα! Πρώτη στάση στο διάσημο Πάρκο των Καταρρακτών που αποτελεί φυσικά και το σύμβολο της πόλης. Βάλε στο Google Maps «Καταρράκτες Έδεσσας» και φύγαμε!

Φτάνοντας κοντά στο σημείο θα βρεις και κάποιους ανοιχτούς χώρους όπου μπορείς να παρκάρεις δωρεάν. Θα δεις ένα καταπράσινο πάρκο με πέτρινα σκαλιά και ένα μεγάλο μπαλκόνι με απέραντη θέα στην κοιλάδα.

Μπροστά σου θα δεις τα ορμητικά νερά των καταρρακτών με τον Κάρανο, τον μεγαλύτερο από τους 12 καταρράκτες της Έδεσσας να ξεχωρίζει!

Έπειτα, θα ακολουθήσεις το στενό δρομάκι που περνά πίσω από τον Καταρράκτη και καταλήγει σε ένα μικρό μπαλκόνι. Η θέα είναι μαγευτική και αυτό είναι το πιο γνωστό σημείο της Έδεσσας με πολλούς επισκέπτες να βγαίνουν selfies με φόντο τον καταρράκτη. Μέσα σε αυτούς κι εγώ προφανώς. 😛

Tip: oι Καταρράκτες της Έδεσσας έχουν χαρακτηριστεί ως Παγκόσμιο Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς χάρη στο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους να μετατοπίζονται προς τα εμπρός δημιουργώντας έτσι νέα σπήλαια.

Τα ορμητικά νερά του καταρράκτη Κάρανου, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέτα της Έδεσσα
Τα ορμητικά νερά του καταρράκτη Κάρανου

2. Μπες στο Σπήλαιο των Καταρρακτών

Θα βρεις την είσοδο για το Σπήλαιο των Καταρρακτών ακριβώς δίπλα στον μεγάλο Καταρράκτη, Κάρανο. Είναι μια αρκετά σύντομη επίσκεψη μιας και το εσωτερικό του σπηλαίου έχει περίπου 21 μέτρα μήκος.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το μοναδικό πρωτογενές σπήλαιο στην Ελλάδα που έχει αξιοποιηθεί! Πρωτογενές σημαίνει πως τα πετρώματα, οι σταλακτίτες κι οι κολώνες που θα δεις δημιουργήθηκαν την ίδια περίοδο με το ίδιο το σπήλαιο.

Τώρα αν σου πω ότι εντυπωσιάστηκα από το εσωτερικό του σπηλαίου θα είναι ψέμα αλλά πότε θα ξαναπάς; Μπες να το δεις και από μέσα να σου φύγει κι απορία.

Το εσωτερικό του Σπηλαίου των Καταρρακτών Έδεσσα
Το εσωτερικό του Σπηλαίου των Καταρρακτών Έδεσσα

3. Περιπλανήσου στα στενά της Συνοικίας “Βαρόσι”

Ανάμεσα στα καλύτερα πράγματα να κάνεις στην εκδρομή σου στην Έδεσσα είναι να εξερευνήσεις τη συνοικία Βαρόσι (που σημαίνει οχυρό) κι αποτελεί την πιο γραφική περιοχή της πόλης. Αρκετά κοντά στους Καταρράκτες, μπορείς να πάρεις το καφεδάκι σου στο χέρι και να κάνεις βόλτα στην περιοχή.

Αυτό που την ξεχωρίζει είναι τα παλιά αρχοντικά του 18ου αιώνα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που χτίστηκαν πάνω στο παλιό τείχος της πόλης. Εξερεύνησε τα λιθόστρωτα σοκάκια και στενά της συνοικίας και δες πολύχρωμα διώροφα σπίτια με κεραμικές σκεπές. Στην οδό Μακεδονομάχων μάλιστα θα βρεις μερικά από τα πιο όμορφα αρχοντικά εκείνης της εποχής.

Το παλιό αρχοντικό Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής «Varosi 4 seasons»
Το παλιό αρχοντικό Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής «Varosi 4 seasons»

4. Εξερεύνησε τους Μύλους της Έδεσσας

Οι Μύλοι της Έδεσσας κάποτε αποτελούσαν μέρος της υδροκίνητης ζώνης της πόλης. Τι σημαίνει αυτό; Οι μύλοι λειτουργούσαν ως αλευροτριβεία και μπατάνια χάρη στη δύναμη του νερού!

Μύλος του Νερού: ιστορία του αλευρόμυλου με τις εντυπωσιακές υπόγειες κατακόμβες απ’ όπου περνούσε το νερό, η κινητήρια δύναμη για τη λειτουργία του αλευροτριβείου.

Μύλος της Γεύσης: ο παλιός σησαμόμυλος ή αλλιώς ο «Μύλος Περτσεμλή» έχει μετατραπεί σε Μουσείο των Γεύσεων. Κάποτε εδώ γινόταν η επεξεργασία του ταχινιού, του σουσαμιού αλλά και του σησαμέλαιου. Έτσι, μέσα από την ιστορία του σησαμοτριβείου, ανακαλύπτεις και την γαστρονομική κουλτούρα της Έδεσσας.

Μύλοι Γιαννάκη: οι μύλοι Γιαννάκη φιλοξενούν το Ενυδρείο – Ερπετάριο της Έδεσσας όπου θα βρεις ενδημικά ψάρια του γλυκού νερού όπως γριβάδια, χέλια, πέρκες, διάφορα είδη χελωνών με τη χελώνα-αλιγάτορα να ξεχωρίζει.

Μπατάνι: το Μπατάνι είναι μια κατασκευή που χρησιμοποιούνταν για να καθαριστεί και να μαλακώσει τα νήματα του μαλλιού. Η κατεργασία του υφαντού γινόταν με χτυπήματα από τα ξύλινα σφυριά του μπατανιού. Σήμερα ο χώρος κοντά στο μπατάνι στεγάζει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) της Έδεσσας. Βέβαια, μπορείς ακόμη να δεις την ξύλινη κατασκευή του μπατανιού.

Ρόδα Μύλου Σαλαμπάση

Disclaimer: προσωπικά δεν επισκέφτηκα το Ενυδρείο – Ερπετάριο της Έδεσσας. Γιατί; Όσο εντυπωσιακό κι αν είναι να δεις πύθωνα, ανακόντα, χελώνα-αλιγάτορα κι άλλα σπάνια είδη από κοντά, η άποψη μου είναι πως η πλούσια ενδημική ιχθυοπανίδα της Έδεσσας ανήκει στη φύση κι όχι μέσα σε ενυδρείο.

5. Δες το Κανναβουργείο Έδεσσας

Να δω το ποιο; Το Κανναβουργείο! Και εγώ έτσι αντέδρασα όταν είδα την πινακίδα που μου τράβηξε το ενδιαφέρον το όνομα του. Το Κανναβουργείο όπως προδίδει το όνομα του παρήγαγε κάτι που είχε σχέση με την κάνναβη. Πιο συγκεκριμένα, η ινδική κάνναβη χρησιμοποιούνταν ως υλικό για την δημιουργία ανθεκτικών σχοινιών και σπάγκων που χρησιμοποιούνταν για εμπορεύματα και πλοία.

Σήμερα θα το βρεις δίπλα στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι. Ο χώρος είναι εγκαταλελλειμένος όμως αξίζει να δεις ό,τι απέμεινε από την άλλοτε βιομηχανική μονάδα. Εξάλλου όλα είναι κοντά με τα πόδια και βρίσκεται ανάμεσα στη συνοικία και τους καταρράκτες.

Fun fact: η φάτσα μου όταν έμαθα ότι είχαμε και αλλού κανναβουργεία στην Ελλάδα αλλά το ακούω πρώτη φορά στη ζωή μου. Είχαμε άλλα 4 κανναβουργεία στην Ελλάδα αλλά αυτό της Έδεσσας ήταν το μεγαλύτερο!

6. Πιες καφεδάκι στον Ψηλό Βράχο, την ακρόπολη της Έδεσσα

Από το Κανναβουργείο, διέσχισε τη συνοικία Βαροσίου για να βρεθείς στον Ψηλό Βράχο. Είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη της Έδεσσας με εκπληκτική θέα στις καταπράσινες κοιλάδες του νομού Πέλλας. Από εκεί ψηλά θα δεις πολλά χωριουδάκια διάσπαρτα να απλώνονται πάνω στις πλαγιές του Βερμίου.

Μπορείς να καθίσεις στο καφέ Ψηλός Βράχος για να απολαύσεις πανοραμική θέα στον κατάφυτο κάμπο του Λόγγου, την Αρχαία Πόλη της Έδεσσας (Αρχαιολογικό Χώρο Λόγγου) και τη Μονή της Αγ.Τριάδας. Αν ερωτευτείς τη θέα και δε θέλεις να φύγεις, μπορείς να παρατείνεις την επίσκεψη σου με ουζάκι, γράπα και μεζέδες. 🤤 Αυτό για σένα που έλεγες ότι δε βρίσκεις πράγματα να κάνεις στην εκδρομή στην Έδεσσα!

7. Επισκέψου το Λαογραφικό Μουσείο

Αν είσαι του μουσείου μπορείς να περάσεις μια βόλτα κι από το Λαογραφικό Μουσείο της Έδεσσας. Σίγουρα θα δεις εικόνες και εκθέματα που θα σε ταξιδέψουν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Έδεσσας από το 19ο αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1950.

Αν όχι, τότε φύγαμε για το νούμερο 8 της λίστας μου με τα 10 καλύτερα πράγματα να κάνεις στην Έδεσσα για κάτι πιο χαλαρό και διασκεδαστικό!

8. Βόλταρε στο πάρκο Κιουπρί με ποδήλατο

Με την κάρτα Edessa City Card μπορείς να πάρεις δωρεάν ένα ποδήλατο και να βολτάρεις στο πάρκο Κιουπρί απολαμβάνοντας την καταπράσινη βλάστηση, να περάσεις από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι Κιουπρί και να καταλήξεις πάλι πίσω στο πάρκο των Καταρρακτών στην Έδεσσα.

Η κάρτα αυτή κοστίζει 10€ για μια ημέρα άρα είναι ιδανική επιλογή για μονοήμερη στην Έδεσσα. Η τιμή περιλαμβάνει τα εισιτήρια για όλα τα μουσεία και μια ξενάγηση στην πόλη! Μπορείς να βρεις την Κάρτα της Πόλης της Έδεσσας (Edessa City Card) online ή να την αγοράσεις από κάποιο τουριστικό περίπτερο στην Έδεσσα.

Είναι σίγουρα μια value for money επιλογή αν έχεις σκοπό να επισκεπτείς τα μουσεία της για να γνωρίσεις την ιστορία της πόλης. Αν έχεις έρθει απλά για βόλτα και καφεδάκι δίπλα στα κανάλια της Έδεσσας, άστο για άλλη φορά. Όπως και να ‘χει θα περάσεις τέλεια!

9. Πήγαινε για πικνίκ στο Άλσος Χίλια Πεύκα

Αν έχεις πάει για τριήμερο στην Έδεσσα, τότε έχεις χρόνο και για βόλτα στο άλσος Χίλια Πεύκα για πεζοπορία στη φύση. Και γιατί όχι και για πικνίκ!

Το Άλσος Χίλια Πεύκα έχει κερδίσει επάξια τη θέση του στην λίστα με τα 10 πράγματα να κάνεις στην εκδρομή στην Έδεσσα. Ιδιαίτερα για οικογένειες είναι μια καλή επιλογή μιας και έχει γήπεδο του τέννις και 2 γήπεδα του μπάσκετ!

10. Βγες φωτογραφία με τον Αγρότη του Λόγγου

Αποχαιρέτησε την Έδεσσα λέγοντας ένα γεια και στον αγρότη του Λόγγου! Θα τον βρεις στο Βαρόσι μπροστά στην εκκλησία της Αγίας Σκέπης να κάθεται πάνω στο γαϊδουράκι του παρέα με την κατσικούλα του.

Η γλυπτική σύνθεση «Αγρότης του Λόγγου» που βρίσκεται στην περιοχή των Μύλων της Έδεσσας ταιριάζει απόλυτα στην παλιά συνοικία εκπροσωπώντας μια διαφορετική εποχή.

Το γλυπτό, ο Αγρότης του Λόγγου κοντά στην εκκλησία της Αγίας Σκέπης, ένα από τα πράγματα που θα δεις στην εκδρομή σου στην Έδεσσα
Το εντυπωσιακό γλυπτό, ο Αγρότης του Λόγγου

Τα κανάλια, οι γεφυρούλες και τα ρυάκια επιβεβαιώνουν ένα πράγμα, η Έδεσσα είναι η πόλη των υδάτων! Αυτός ο θεραπευτικός ήχος του νερού που δε σταματάει να κυλάει δίνει ένα ζεν vibe στην πόλη και μια χαλαρωτική νότα στη βόλτα σου. Ίσως 10 πράγματα να κάνεις στην εκδρομή σου στην Έδεσσα είναι πολλά για 1 μέρα αλλά 2 μέρες σου φτάνουν 😊.

Σε ευχαριστώ που έμεινες μαζί μου μέχρι το τέλος του άρθρου ♥. Αν θελήσεις οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια, μη το σκέφτεσαι, βρες με στα social media (Instagram ή TikTok) ή στείλε μου στο e-mail μου worldtravellen@gmail.com!

Κατηγορίες

Έδεσσα

Ελλάδα

Ευρώπη