Μια Αγγλία με τα όλα της. Οι κλασικοί κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι, η φουλ βρετανική προφορά “γουντ γιου λάικ ε κάπ οφ τι ντίαρ; -would you like a cup of tea, dear? “, fish&chips, αλυσίδες τύπου Marks & Spencers και φυσικά τσάι. Όπως καταλαβαίνεις από τα ισπανικά στα αγγλικά και από τα αγγλικά στα αραβικά μου ‘κατσε κάπως περίεργα.
Είναι πολύ παράξενο να βλέπεις μια Αγγλία που ενώνει δύο ηπείρους, δύο ωκεανούς, δύο πολιτισμούς και διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικά ήθη και έθιμα και πολύ διαφορετική γλώσσα!
Η κυριαρχία της, μάλιστα,σφραγίστηκε με την συνθήκη της Ουτρέχτης εννέα χρόνια αργότερα (1713) την οποία ακολούθησαν και άλλες συνθήκες. Έκτοτε, οι Ισπανοί έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να μοιραστούν έστω το Γιβραλτάρ αλλά δε ξέρουν καλά τους Βρετανούς! Έχουν διατηρήσει τη μικρή τους Αγγλία εκεί, ανάμεσα σε δύο κόσμους.
Τα τετράδυμα του Γιβραλτάρ
Δε θα ξεχάσω τον κύριο που μας πήγε με το μικρό του δεκαθέσιο βανάκι πάνω στους λόφους, εκεί που σουλατσάρουν οι Μακάκες. Ψηλός περήφανος Άγγλος του οποίου η γυναίκα μας είπε πως ήταν η πρώτη στον κόσμο( δε ξέρω κατά πόσο ισχύει) που κατάφερε να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό τετράδυμα υγιέστατα μωρά και σαν περήφανος μπαμπάς με την τόσο βρετανική του προφορά μας έδειξε μια φωτογραφία που έκανε το γύρο του βαν. Η φωτογραφία απεικόνιζε τέσσερα νεογέννητα που έκλεψαν την παράσταση και όλες κλασικά άρχισαν : ” αχ τι γλυκούλια” , “πανέμορφα” κτλ.
1. O βράχος του Γιβραλτάρ
Είναι το σύμβολο του Γιβραλτάρ που υψώνεται στα 425 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Πλησιάζοντας τη χώρα των 33.000 κατοίκων και περνώντας τα σύνορα, το πρώτο πράγμα που βλέπεις είναι ο θεόρατος βράχος του Γιβραλτάρ. Πλούσιος σε βλάστηση φιλοξενεί πάνω από 500 διαφορετικά είδη ανθοφόρων φυτών και φυσικά αποτελεί το σπίτι για περίπου 200 μακάκες, μαϊμούδες που μπορεί να μη γνωρίζουμε με ακρίβεια την χρονολογία ύπαρξής τους πάντως η προέλευσή τους είναι από την Αφρική και την Ασία και προϋπήρχαν των Βρετανών στο Γιβραλτάρ.
Κλεφτομακάκες
Μας είχαν πει να μην τους δώσουμε κάποιου είδους τροφή και να προσέχουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα. Κατά γράμμα ΔΕΝ ακολουθήθηκε καμία από τις δύο συμβουλές και πέρα από τις απώλειες δύο μήλων και μιας μπανάνας που μας άρπαξαν μέσα από την τσάντα, γλίτωσα και την τσάντα της φίλης μου της Μαρί τελευταία στιγμή καθώς πόζαρε αθώα μαζί με τους μακάκες την ώρα που την έβγαζα φωτογραφία!
Και για το λόγο του αληθές…δώσε έμφαση στο βλέμμα της Μακάκαινας τύπου “Στόχος εντοπίστηκε”. Πηδάνε πάνω σε αυτοκίνητα, στο κεφάλι σου, τραβάνε και ανοίγουν τσάντες μα ταυτόχρονα είναι αξιολάτρευτοι! Ένα είναι το σίγουρο! Με τέτοιο συνεργό κάνεις χρυσές δουλειές!
2. Σκαλιά της Μεσογείου
Ξύπνα νωρίς το πρωί, πιες το καφεδάκι σου, βάλε τα αθλητικά σου και ξεκίνα τη διαδρομή των σκαλιών της Μεσογείου. Πρόκειται για άνισα, πέτρινα σκαλιά τοποθετημένα στην πλαγιά του βράχου που σχηματίζουν μια τρομερή διαδρομή με θέα τα καταγάλανα νερά της Μεσογείου και το σημείο που ενώνονται τα νερά του Ατλαντικού με τη Μεσόγειο. Κάνε εικόνα το απέραντο γαλάζιο τις ώρες που ανατέλει ο ήλιος. Μαγεία. Είναι από τα πράγματα που θέλω να επαναλάβω.
3. Σπηλιά του Αγίου Μιχαήλ
Είναι εντυπωσιακή η σπηλιά και ακόμη πιο εντυπωσιακά τα χρώματα από τους φωτισμούς που αντανακλούν στο εσωτερικό της.Αποτελεί μια από τις 150 σπηλιές της καρδιάς του βράχου του Γιβραλτάρ.
4. Οι Μεγάλες Σήραγγες του Γιβραλτάρ
Η Μεγάλη Πολιορκία του Γιβραλτάρ ήταν μια ανεπιτυχής προσπάθεια της Ισπανίας και της Γαλλίας να συλλάβουν το Γιβραλτάρ από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Πολέμου Ανεξαρτησίας.
Το «Grand Assault» παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 1782. Αυτό περιλάμβανε τεράστιους αριθμούς – 60.000 άνδρες, 49 σκάφη της γραμμής και δέκα ειδικά σχεδιασμένες νέες επινοηθείσες επιπλέουσες μπαταρίες έναντι 5.000 ανδρών της φρουράς του Γιβραλτάρ. Αυτή ήταν μια καταστροφική αποτυχία που προκάλεσε σοβαρές απώλειες για τους συμμάχους του Bourbon.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη δράση που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του πολέμου όσον αφορά τους αριθμούς, ιδιαίτερα την Μεγάλη επίθεση της 18ης Σεπτεμβρίου 1782. Τρία χρόνια και επτά μήνες είναι η μακρύτερη πολιορκία που βίωσαν οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις και μία από τις μακρύτερες πολιορκίες στην ιστορία.
5. Eρείπια παλιού Μαυριτανικού Κάστρου
Το Μαυριτανικό Κάστρο είναι το όνομα που δόθηκε σε μια μεσαιωνική οχύρωση στο Γιβραλτάρ, που περιλαμβάνει διάφορα κτίρια, πύλες και οχυρωματικούς τοίχους, με κυρίαρχα χαρακτηριστικά τον Πύργο του Ομήρου και την Πύλη της Κατοικίας. Μέρος του ίδιου του κάστρου φιλοξένησε επίσης τη φυλακή του Γιβραλτάρ έως ότου μετεγκατασταθεί το 2010. Ο Πύργος του Αφιερώματος είναι ορατός σε όλους τους επισκέπτες του Γιβραλτάρ, όχι μόνο λόγω της εντυπωσιακής κατασκευής του, αλλά και λόγω της κυρίαρχης και στρατηγικής θέσης του. Αν και μερικές φορές συγκρίνεται με τα κοντινά αλκαζάρες στην Ισπανία, το Μαυριτανικό Κάστρο στο Γιβραλτάρ κατασκευάστηκε από τη δυναστεία Marinid, καθιστώντας το μοναδικό στην Ιβηρική Χερσόνησο.
Αν σκέφτεσαι να πας και θες οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια, μη το σκέφτεσαι, στείλε μου ό,τι θέλεις. Θα χαρώ να σε βοηθήσω. Αν πάλι έχεις πάει, σχολίασε ελεύθερα και δώσε και εσύ τις δικές σου προτάσεις και ιδέες στου επόμενους.