worldtravellen logo

Ταξίδι στη Μάλτα: τοπ αξιοθέατα να επισκεφτείς 

Σκέφτεσαι να ταξιδέψεις στη Μάλτα και αναρωτιέσαι ποια αξιοθέατα να επισκεφθείς και αν αξίζει τον κόπο; Δες το αναλυτικό άρθρο που έχω ετοιμάσει με χρήσιμες πληροφορίες για το ταξίδι στη Μάλτα. Τσέκαρε την Worldtravellen λίστα που έφτιαξα με τα 10 καλύτερα αξιοθέατα της Μάλτας και… με ευχαριστείς αργότερα ✈️:

Ταξίδι στη Μάλτα: τοπ αξιοθέατα να επισκεφτείς 
 1. Κήποι Άνω και Κάτω Μπαράκα (Βαλέτα)
 2. Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη
 3. Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
 4. Σλιέμα (Sliema)
 5. Μντίνα (Mdina)
 6. Μπλε Σπηλιά (Blue Grotto)
 7. Γκόζο (Gozo)
 8. Κομίνο (Comino)
 9. Μαρσασλόκκ (Marsaxlokk)
 10. Κόλπος του Αγίου Παύλου (Saint Paul’s’ Bay)

Τα καλύτερα αξιοθέατα από το ταξίδι στη Μάλτα: τι να δω και τι να κάνω

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά για να μη σε μπερδέψω με τα νησιά. Η Μάλτα (ή αλλιώς Δημοκρατία της Μάλτας) είναι ένα αρχιπέλαγος που αποτελείται στην πραγματικότητα από 7 νησιά.

Τα πιο γνωστά όμως νησιά του αρχιπελάγους της Μάλτας είναι τρία: το νησί της Μάλτας, το Γκόζο και το Κομίνο, τα οποία και κατοικούνται. Πάμε να τα δούμε ένα-ένα ξεκινώντας από το νησί της Μάλτας.

Το νησί της Μάλτας είναι το μεγαλύτερο από τα 7 νησιά που απαρτίζουν το αρχιπέλαγος κι εδώ θα βρεις τη Βαλέτα, την πρωτεύουσα της Μάλτας.

Σε μια πρόταση, η Βαλέτα είναι δεκάδες λιθόστρωτα δρομάκια και πολύχρωμα “Μαλτέζικα μπαλκόνια”, πλατείες και εντυπωσιακά τείχη. Τα κλειστά αυτά μπαλκονάκια που προεξέχουν είναι χαρακτηριστική αρχιτεκτονική λεπτομέρεια πολλών κτιρίων στη Μάλτα, ειδικά στη Βαλέτα, και είναι συχνά διακοσμημένα με πολύπλοκα σχέδια και ζωηρά χρώματα.

Καφέ στο κέντρο της Βαλέτας στη Μάλτα
Για καφεδάκι στο κέντρο της Βαλέτας στη Μάλτα

Στη Βαλέτα υπάρχουν πολλές επιλογές για να απολαύσεις την τοπική κουζίνα και να απολαύσεις έναν καλό καφέ. Βρες μερικές προτάσεις από την Worldtravellen λίστα μου παρακάτω! Για φαγητό στη Μάλτα (Βαλέτα) και να δοκιμάσεις την αυθεντική μαλτέζικη κουζίνα:

🍽️ Ta’ Kris: Ένα αυθεντικό εστιατόριο που σερβίρει παραδοσιακά μαλτέζικα πιάτα όπως το Stuffat Tal-Fenek, κουνέλι στην κατσαρόλα με λαχανικά σιγοβρασμένο σε κρασί.
🍽️ Rubino: Ένα άλλο δημοφιλές εστιατόριο που προσφέρει εκλεκτές μαλτέζικες γεύσεις σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον.

Για καλό καφέ στη Μάλτα:

Caffe Cordina: Αυτό το ιστορικό καφενείο βρίσκεται στην καρδιά της Βαλέτας και προσφέρει μια ευρεία ποικιλία από εκλεκτούς καφέδες και γλυκίσματα.
Caffe Prego: Αυτό το μοντέρνο καφενείο προσφέρει μια άνετη ατμόσφαιρα και εξαιρετικό καφέ, καθώς και διάφορα σνακ και γλυκά.

Η Βαλέτα όμως έχει ακόμη περισσότερα απ’ αυτά να αλλά και πολλά άλλα εντυπωσιακά αξιοθέατα, όπως οι Κήποι Άνω Μπαράκα, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη (Βαλέτα) και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Πάμε να τα δούμε;

1. Άνω και Κάτω Κήποι Μπαράκα (Βαλέτα)

Οι Άνω και Κάτω Κήποι Μπαράκα βρίσκονται στη Βαλέτα, την πρωτεύουσα της Μάλτας και είναι από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης. Οι Άνω Κήποι Μπαράκα (Upper Barrakka Gardens) όπως προδίδει και το όνομά τους βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο των τειχών της Βαλέτας ενώ οι Κάτω Κήποι Μπαράκα (Lower Barrakka Gardens) βρίσκονται πιο χαμηλά.

Μπαίνοντας στους Άνω Κήπους, θα δεις ένα συντριβάνι που περιβάλλεται από άνθη, σίγουρα μερικές γάτες να λιάζονται, και φυσικά μεγάλα εμπορικά και επιβατικά πλοία να προσεγγίζουν ή να αποχαιρετούν τη Βαλέτα περιβαλλόμενα από απέραντο μπλε.

Ανάμεσα στα τείχη και τους κήπους θα δεις γλυπτά, ιστορικά μνημεία και το Saluting Battery, όπου κάθε μέρα εκτοξεύονται κανονιές στις 12 το μεσημέρι και στις 4 το απόγευμα.

Θέα από τους Άνω Κήπους Μπαράκα στο Μεγάλο Λιμάνι, τις Τρεις Πόλεις (Senglea, Cospicua και Vittoriosa) και την Μεσόγειο θάλασσα, Μάλτα
To λιμάνι και οι Τρεις Πόλεις (Senglea, Cospicua και Vittoriosa) από τους Άνω Κήπους Μπαράκα

Θα σου πρότεινα να επισκεφτείς τους Κήπους Μπαράκα κατά τη δύση του ηλίου για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα από ψηλά έχοντας πανοραμική θέα στο Μεγάλο Λιμάνι, τις Τρεις Πόλεις (Senglea, Cospicua και Vittoriosa) και την Μεσόγειο θάλασσα.

Worldtravellen Tip: εκεί θα βρεις κι ένα υπέροχο καφέ με εξωτερικά τραπεζάκια δίπλα στο συντριβάνι. Αν πας περίπου 1 ωρίτσα πριν τη δύση του ήλιου, θα έχεις χρόνο να κάνεις τη βόλτα σου στον κήπο ενώ μετά να απολαύσεις το ποτό σου με θέα τη και το ηλιοβασίλεμα.

Πώς να πάω στους κήπους Άνω και Κάτω Μπαράκα: η πρόσβαση στους Κήπους Άνω Μπαράκα είναι εύκολη με τα πόδια από το κέντρο της Βαλέτας (περίπου 5-10 λεπτά από την Πλατεία της Δημοκρατίας και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη. Στους Κάτω Κήπους μπορείς να φτάσεις είτε με τα πόδια είτε με τον ανελκυστήρα (Barrakka Lift). Το εισιτήριο κοστίζει 1€ και σε 25 δευτερόλεπτα βρίσκεσαι περίπου 58 μέτρα πάνω στους Άνω Μπαράκα Κήπους.

Ανελκυστήρας ύψους 58 μέτρα που ενώνει τους Κάτω Κήπους Μπαράκα με τους Άνω Κήπους Μπαράκα στη Βαλέτα, Μάλτα
Μόλις με 1€ πηγαίνεις από τους Άνω Κήπους στους Κάτω Κήπους Μπαράκα

2. Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη (St. John’s Co-Cathedral), Βαλέτα

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη (St. John’s Co-Cathedral) στη Βαλέτα είναι ένα από τα highlights της Μάλτας! Ακόμη κι αν δεν βρίσκεις κάποιο ενδιαφέρον από θρησκευτικής άποψης και το δεις αποκλειστικά και μόνο ως κτίριο που αποτελεί δείγμα της αρχιτεκτονικής της εποχής θα καταλάβεις γιατί υπάρχει hype γύρω απ’ αυτό.

Και που λες, ο μπαρόκ Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη κατασκευάστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες τον 16ο αιώνα και είναι γνωστός για την εξαιρετική διακόσμηση του εσωτερικού του, που περιλαμβάνει περίτεχνες τοιχογραφίες, χρυσές λεπτομέρειες, παιχνίδισμα μεταξύ φωτός και σκιών κτλ.

Γενικά δε χρειάζεται να έχεις σπουδάσει ιστορικός τέχνης ή να ξέρεις τι είναι το μπαρόκ για να καταλάβεις την αξία και τον χρόνο που δόθηκε για να δημιουργηθεί το στολίδι της Βαλέτας.

Αν μάλιστα είσαι φαν του Καραβάτζιο σου έχω νέα! Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη (St. John’s Co-Cathedral) στη Βαλέτα φιλοξενεί επίσης δύο από τα σημαντικότερα έργα του Καραβάτζιο, γεγονός που τον καθιστά πόλο έλξης για τους λάτρεις της τέχνης και της ιστορίας.

*Αν πάλι δε ξέρεις ποιος είναι ο κύριος, κάνε καφέ να σου τα πω!

Το μπαρόκ εσωτερικό του Καθεδρικού του Αγίου Ιωάννη στη Βαλέτα, Μάλτα
Το μπαρόκ στοιχείο σε όλο του το μεγαλείο στον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη, Βαλέτα

3. Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Grandmaster’s Palace), Βαλέτα

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, που βρίσκεται επίσης στη Βαλέτα, είναι ένα ιστορικό κτίριο που χρησίμευε ως κατοικία του ηγέτη του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών.

Σήμερα, το παλάτι στεγάζει το γραφείο του Προέδρου της Μάλτας και το Κοινοβούλιο, διατηρώντας την ιστορική του σημασία. Το εσωτερικό του παλατιού είναι διακοσμημένο με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, ταπισερί και πανοπλίες, προσφέροντας μια γεύση από την πλούσια κληρονομιά των Ιπποτών.

4. Σλιέμα (Sliema), Βαλέτα

Για μένα η Σλιέμα είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές του νησιού της Μάλτας και εδώ θα βρεις τους λόγους:

 • Η Σλιέμα είναι μια ζωντανή παραθαλάσσια πόλη με υπέροχο πεζόδρομο παράλληλα με τη θάλασσα. Εκεί θα βρεις πολλά εστιατόρια, καφετέριες, μαγαζιά και σούπερμαρκετ + εκπληκτική θέα στη Βαλέτα και το Μεγάλο Λιμάνι.
 • Προσφέρει πιο οικονομικές επιλογές συγκριτικά με τη Βαλέτα γι’αυτό και επέλεξα τη Σλιέμα για τη διαμονή στη Μάλτα.
 • Έχει πολύ καλή σύνδεση με την Βαλέτα (με λεωφορείο και πλοίο) καθώς και με άλλα μέρη του νησιού.

Worldtravellen Τip: η Σλιέμα συνδέεται με τη Βαλέτα με λεωφορείο και πλοίο. Τα πλοία αναχωρούν για Βαλέτα από τη Σλιέμα συνήθως ανά περίπου 30 λεπτά, το εισιτήριο κοστίζει 1,50€ και το ταξίδι διαρκεί μόλις 5-10 λεπτά.

Καφέ στη Σλιέμα

To καφέ Finca Velez είναι ένα από τα πιο όμορφα καφέ! Με χαρακτήρα, ζωντανά χρώματα, τοιχογραφίες, χειροποίητα γλυκάκια και φυσικά πολύ καλό καφέ από την Κολομβία.

Θα το βρεις στην οδό 19 Triq Windsor, Τas-Sliema 🙂

To πολύχρωμο καφέ Finca Velez στη Σλιέμα, Μάλτα
Το πολύχρωμο καφέ Finca Velez στη Σλιέμα είναι must για να ξεκινήσει καλά η μέρα!

5. Μντίνα (Mdina)

Το ταξίδι στη Μάλτα δεν είναι ολοκληρωμένο αν δεν επισκεφτείς τη Μντίνα. Την ποια; Αν έχεις δει Game of Thrones σίγουρα την έχεις δει!

Η Μντίνα, γνωστή και ως η “Σιωπηλή Πόλη,” είναι η παλιά πρωτεύουσα της Μάλτας και ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά οχυρά της Ευρώπης. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού με εντυπωσιακή είσοδο και πελώρια τείχη, λαβυρινθώδη στενά, λιθόστρωτα δρομάκια, μαρμάρινα σκαλιά τεράστιες εκκλησίες και λεπτομερώς διακοσμημένα κτίρια.

Η πόλη έχει πλούσια ιστορία, με επιρροές από τους Φοίνικες, τους Ρωμαίους και τους Άραβες, και είναι ιδανικό μέρος ειδικά αν σε συναρπάζει η ιστορία και η αρχιτεκτονική.

Λιθόστρωτα στενά στην Μντίνα, ένα από τα τοπ αξιοθέατα από το ταξίδι στη Μάλτα
Εξερευνώντας τα λαβυρινθώδη στενά της Μντίνας

6. Μπλε Σπηλιά (Blue Grotto)

Επόμενο αξιοθέατο στη λίστα που δε πρέπει να χάσεις στο ταξίδι στη Μάλτα είναι η Μπλε Σπηλιά (Blue Grotto). Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια σειρά από θαλάσσιες σπηλιές στη νοτιοδυτική ακτή της Μάλτας, κοντά στο χωριό Ζουρίεκ.

Το όνομα της προέρχεται από το βαθύ μπλε χρώμα του νερού, το οποίο αντανακλάται στα τοιχώματα των σπηλιών, δημιουργώντας ένα μαγευτικό θέαμα.

Η περιοχή είναι δημοφιλής για καταδύσεις και κολύμπι, ενώ καθημερινά οργανώνονται περιηγήσεις με βάρκα που επιτρέπουν στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τις σπηλιές και να απολαύσουν την ομορφιά της θάλασσας.

7. Γκόζο (Gozo)

Το ταξίδι στη Μάλτα συνεχίζεται αφήνοντας πίσω για λίγο το νησί της Μάλτας για να εξερευνήσουμε και τα υπόλοιπα νησιά του Μαλτέζικου αρχιπελάγους (αυτά που σου είχα αναφέρει και στην αρχή).

Οι περισσότεροι προτιμούν να κάνουν μονοήμερες εκδρομές με καραβάκι ή κρουαζιέρα για να εξερευνήσουν τα υπόλοιπα νησιά ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που μοιράζουν τις μέρες διαμονής μεταξύ Μάλτας, Γκόζο και Κομίνο.

Εγώ είχα λίγες μόνο μέρες στη διάθεσή μου οπότε προτίμησα να έχω ως ορμητήριο το νησί της Μάλτας και πιο συγκεκριμένα τη Σλιέμα κι από εκεί να κινούμαι με καραβάκι. Έτσι, επισκέφτηκα τα νησιά Κομίνο και Γκόζο μέσα από τη διαδρομή μιας ημερήσιας κρουαζιέρας.

Δεν είναι το ιδανικό μου αλλά ας μη τα θέλουμε όλα δικά μας! Πάμε να δούμε πρώτα το Γκόζο και σου συνεχίζω μετά για το ταξίδι στη Μάλτα.

Το Γκόζο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους και προσφέρει μια πιο ήσυχη και παραδοσιακή εμπειρία σε σχέση με το κύριο νησί. Γνωστό για το καταπράσινο τοπίο του, τους αμπελώνες και τα γραφικά χωριά, το Γκόζο είναι ιδανικό για βόλτες και εξερεύνηση.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Γκόζο (Μάλτα) είναι:

-Η ακρόπολη της Βικτώριας
-Το ιστορικό Ggantija Temples.
-Το νησί είναι επίσης φημισμένο για τις όμορφες παραλίες του και τα κρυστάλλινα νερά.

🍽️ Εδώ δοκίμασα φρέσκο pastizz, παραδοσιακό, τραγανιστό και νοστιμότατο πιτάκι με φύλλο στην pastizzeria Sphynx (οδός: Triq Taħt Putirjal, Ir-Rabat Għawdex, Γκόζο). Μπορείς να το βρεις με διάφορες παραλλαγές και επιλογές γέμισης όπως ρικότα (τυρί cottage) και αρακά. Ειδού κι οι αποδείξεις! 👇

Δοκιμάζοντας το παραδοσιακό έδεσμα της Μάλτας, pastizz από την pastizzeria Sphinx
Για φάτσα απόλαυσης δοκίμασε pastizz από pastizzeria Sphinx

8. Κομίνο (Comino)

Το Κομίνο είναι ένα μικρό νησί μεταξύ Μάλτας και Γκόζο και είναι must για το ταξίδι στη Μάλτα! Το Κομίνο είναι γνωστό για την καταγάλανη φυσική λίμνη “Blue Lagoon”, που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Με μόλις λίγους μόνιμους κατοίκους, το νησί προσφέρει μια αίσθηση απομόνωσης και φυσικής ομορφιάς.

Είναι ιδανικό για κολύμπι, κατάδυση και ηλιοθεραπεία, ενώ οι περιπατητικές διαδρομές αποκαλύπτουν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του νησιού. Η απουσία αυτοκινήτων κάνει το Κομίνο έναν πραγματικά ήρεμο και γαλήνιο προορισμό.

Πίνοντας κοκτέιλ ανανά στο Blue Lagoon στο Κομίνο, στιγμή από το ταξίδι στη Μάλτα
Cheers με κοκτέιλ ανανά από Blue Lagoon στο Κομίνο

9. Μαρσασλόκκ (Marsaxlokk)

Το Μαρσασλόκκ είναι ένα γραφικό ψαροχώρι στη νοτιοανατολική ακτή της Μάλτας, γνωστό για τις πολύχρωμες παραδοσιακές βάρκες του, γνωστές ως luzzu. Η εβδομαδιαία αγορά ψαριών της Κυριακής προσελκύει πολλούς επισκέπτες που θέλουν να αγοράσουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.

Το χωριό διατηρεί την παραδοσιακή του ατμόσφαιρα, με πολλά εστιατόρια που προσφέρουν τοπική κουζίνα και θαλασσινά. Η προκυμαία του είναι ιδανική για βόλτες και χαλάρωση δίπλα στη θάλασσα.

10. Κόλπος του Αγίου Παύλου (Saint Paul’s Bay)

Ο Κόλπος του Αγίου Παύλου είναι μια δημοφιλής παραθεριστική περιοχή στη βόρεια ακτή της Μάλτας, γνωστή για τις όμορφες παραλίες της και τα κρυστάλλινα νερά της.

Η περιοχή είναι ιδανική για κολύμπι, καταδύσεις και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες. Ο κόλπος πήρε το όνομά του από τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, ναυάγησε εκεί κατά την πορεία του προς τη Ρώμη.

Η περιοχή προσφέρει επίσης πολλά καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες, καθιστώντας την ιδανικό προορισμό για οικογένειες και τουρίστες.

Από εδώ έφευγε κι το πλοίο για την ημερήσια κρουαζιέρα στα νησιά Γκόζο και Κομίνο κι οι περισσότερες επιλογές για εκδρομές βρίσκονται σε αυτή την περιοχή μιας και οι περισσότερες κρουαζιέρες έχουν ως αφετηρία το λιμανάκι του Αγίου Παύλου (Saint Paul’s Bay) και τα πλοία αναχωρούν από εδώ.

Αυτή ήταν η Worldtravellen λίστα μου από το ταξίδι στη Μάλτα με τα 10 καλύτερα αξιοθέατα του νησιού για μένα. Καλό ταξίδι και να περάσεις τέλειααα!

Το ηλιοβασίλεμα στο λιμανάκι του Αγίου Παύλου στη Μάλτα
Απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα στο λιμανάκι του Αγίου Παύλου στη Μάλτα

Διαμονή στη Μάλτα: πού να μείνω

Η Μάλτα είναι ένας δημοφιλής προορισμός για διακοπές, με πολλές επιλογές για διαμονή ανάλογα με τις προτιμήσεις και το budget σου. Μερικές από τις καλύτερες περιοχές για διαμονή στη Μάλτα είναι η Βαλέτα (πρωτεύουσα της Μάλτας), η Σλιέμα (Sliema) και η γραφική κωμόπολη του Σεντ Τζούλιανς (St. Julian’s).

Η τιμή ανά βράδυ κυμαίνεται περίπου στα 50€ – 100€ για budget επιλογές, hostels και ξενώνες, από περίπου 100€ – 200€ τη βραδιά για διαμονή σε ξενοδοχεία 3-4 αστέρων και από συνήθως από 150€ τη βραδιά για ξενοδοχεία 5 αστέρων. Παρακάτω θα βρεις την Worldtravellen λίστα μου με προτάσεις για όλα τα budgets σε καταλύματα και ξενοδοχεία στη Μάλτα:

🛌 Hotel Verdi
🛌 Two Pillows Boutique Hostel
🛌 The Rose hostel
🛌 Hotel Mistral St Julian’s

Βρες ακόμη περισσότερα ξενοδοχεία στη Μάλτα και ετοίμασε βαλίτσες για διακοπές στο νησί των ιπποτών! 🧳

Σε ευχαριστώ που έμεινες μαζί μου μέχρι το τέλος του άρθρου ♥. Αν θελήσεις οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια, μη το σκέφτεσαι, βρες με στα social media (Instagram ή TikTok) ή στείλε μου στο e-mail μου worldtravellen@gmail.com!

Δες τα Google Locations για τα καλύτερα μέρη στη Μάλτα με μια μάτια!

Κατηγορίες

Ευρώπη

Μάλτα