Επειδή είναι πολύ εύκολο να χαθείς στα στενά της Φεζ είναι αρκετά βοηθητικό να τη χωρίσουμε στο μυαλό μας σε τρία βασικά μέρη.
Το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο του Μαρόκου αποτελείται από:
- το «παλιό τμήμα της Μεδίνας» Fez el Bali,
- το «νέο τμήμα της Μεδίνας» Fez Jdid
- και τη Νέα Πόλη ή αλλιώς Ville Nouvelle.
Είσοδος στην παλιά πόλη της Φεζ
Η παλιά πόλη της Φεζ, είναι το αγαπημένο μέρος των περισσότερων ταξιδιωτών. Πραγματικά, περπατώντας μέσα από τα στενά δρομάκια της πόλης ένιωσα ότι βρίσκομαι σε μια άλλη εποχή! Γαϊδουράκια φορτωμένα με ξύλα ή ακόμη και σιτηρά πάνω σε χειροποίητα καλάθια που ισορροπούν στις δύο πλευρές του, πλανόδιοι, μικροπωλητές και κοσμοσυρροή σε μεταφέρουν κυριολεκτικά 1.300 χρόνια πίσω. Περιπλανώμενη (με όλη τη σημασία της λέξης :P) ανάμεσα σε κτίρια της μαροκινής κληρονομιάς, παρατήρησα δειλά δειλά να ξεπροβάλλουν στοιχεία που θυμίζουν περισσότερο ευρωπαϊκό παρά αφρικανικό χαρακτήρα. Είναι πλέον εμφανές πως τα τελευταία χρόνια η κουλτούρα τους έχει επηρεαστεί λόγω της καθημερινής επαφής με πληθώρα τουριστών και το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης.
Πνευματικό και Θρησκευτικό κέντρο του Μαρόκου
Η Φεζ ιδρύθηκε το 859 μ.Χ. Όπως για τις περισσότερες ονομασίες έτσι και για τη δική της υπάρχουν διάφορες εικασίες και μύθοι. Μια εκδοχή είναι πως το όνομά της προέρχεται από την οροσειρά του Άτλαντα που εκτείνεται σε όλη την βορειοδυτική Αφρική, από το Μαρόκο μέχρι την Τυνησία. Ακόμη, συνδέεται με την ιστορία ενός χρυσού τσεκουριού που διαχώρισε στη μέση τον ποταμό της Φεζ που πλέον αποτελεί θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο του Μαρόκου (Φεζ στα αραβικά σημαίνει τσεκούρι).
Συνομιλώντας με ένα ντόπιο μικροπωλητή το πρώτο πράγμα που με ρώτησε είναι από που έρχομαι.. όταν του απάντησα « από την Ελλάδα», μου είπε «Ατένας» (Αθήνα στα Ισπανικά – μιλάνε τη γλώσσα λόγω τουρισμού) και πως η Φεζ θεωρείται η Αθήνα της Αφρικής. Ομολογώ πως αυτό δεν το είχα ξανακούσει.
Οι ντόπιοι κάτοικοι της Φεζ αλλά και γενικότερα του Μαρόκου (κυρίως στο βόρειο τμήμα καθώς βρίσκεται μια ανάσα από την Ισπανία) μιλούν ισπανικά και γαλλικά. Τα γαλλικά είναι κάτι σαν δεύτερη επίσημη γλώσσα τους την οποία αρκετοί κατέχουν. Επίσης, μιλιούνται τα ισπανικά και τα αγγλικά λόγω τουρισμού.
Όμως ας γυρίσουμε στα του worldtravellen… H Taala Kebeera (Tala‘a Kebira) είναι η μεγαλύτερη αγορά της Φεζ και ΠΡΕΠΕΙ να ζήσεις και εσύ την εμπειρία των δαιδαλώδων αγορών του Μαρόκου. Αν δε το κάνεις είναι σαν να ΄χεις χάσει ένα κομμάτι του πολιτισμού τους!
Βρίσκομαι λοιπόν ήδη στην είσοδο που με οδηγεί στην αγορά. Διασχίζοντάς την, πιο έντονη μου είναι η μυρωδιά του ψαριού και του κοτόπουλου. Περπατώντας αριστερά και δεξιά, με περιτριγυρίζουν κoτόπουλα σε κλουβιά έτοιμα για σφαγή. Η διαδικασία είναι απλή και άμεση: Από την παραγωγή στην κατανάλωση ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ. Το διαλέγεις(συνήθως το πιο παχύ), σου το αποκεφαλίζει (για να μη σε βάζει και σε κόπο), το «καθαρίζει» (για τον προαναφερθέν λόγο), το περνάει από ένα γάντζο και στο παραδίδει, έτοιμο για το σπίτι!
Να σημειωθεί πως δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκονται τα σφαγεία. Φυσικά και έτυχε να δω τρία παρατεταγμένα στη σειρά, παρόλα αυτά είχα την τύχη να με συντροφεύουν κατά μήκος όλης της διαδρομής με αποκορύφωμα το καμάρι της σπεσιαλιτέ της πόλης που δεν είναι άλλο από….. κρέας καμήλας.
Με ελαφρά πηδηματάκια, απομακρύνθηκα ψάχνοντας να τονώσω τις αισθήσεις μου, όραση και όσφρηση με πιο ευχάριστες θεάσεις και έντονες μυρωδιές από μπαχάρια.Η βόλτα μου στην αγορά της Φεζ ολοκληρώθηκε με μια χαρμόσυνη νότα πέφτοντας πάνω στην παραγωγή ταφόπλακας. Ζωή σε εμάς.
Σε ευχαριστώ που έμεινες μαζί μου μέχρι το τέλος του άρθρου. ♥
Αν θελήσεις οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια, μη το σκέφτεσαι, στείλε μου! Θα χαρώ να σε βοηθήσω. Αν πάλι έχεις πάει, άφησε ένα σχόλιο δίνοντας κι εσύ τις δικές σου προτάσεις και ιδέες στου επόμενους.